BABIĆ BRNE

Vino babić Brne je u potpunosti proizvedeno od grožđa iz naših vinograda koje s puno truda donosimo do Vašeg stola. Vino za nas nije samo proizvod, vino je za nas neizbrisiv dio života. Babić Brne je autentično sortno vino, izrazito dugog voćnog okusa. Iznimno je voćan, tamnije boje, okusom podsjeća na domaći džem od zrelih višanja, začinjen tragovima vanilije. Tanini su ugodni uz naglašeniju mineralnost zemljanog okusa.

Izvrsno se sljubljuje uz odležano meso i zrelije sireve ili samo uz ugodno društvo.

Kupi odmah

VINOGRADI

Kad bi vinogradi mogli pjevati, oko Primoštena bi se orila himna ljudskom trudu i radu. Teško da igdje na svijetu postoje vinogradi kakvi su oni u Bucavcu, Kremiku…

Srećko Ljubljanović, Vjesnik

Krševito tlo površine oko 18 hektara iskrčeno je i pretvoreno u vinograde 1947. godine. Parcele vinograda su dodjeljivane Primoštencima poput lutrije, izvlačenjem brojeva iz vreće. Svaki član obitelji je imao pravo na jednu parcelu. Ante Jadrijević Brne (rođen 1930. godine), tada sedamnaestogodišnjak, a kasnije poznati vinogradar i vinar, od 240 brojeva u vreći, izvukao je broj 217. “Kad sam započeo uređivati zemljište za sadnju, bio je to sam kamen do kamena. Ništa drugo. Trebalo mi je deset godina da uredim parcelu i posadim oko 3500 trsova babića. Tu smo sortu sadili jer je vrlo izdržljiva, a sjećam se godina kada kiše nije bilo ni po šest mjeseci.”

Način na koji se krčilo tlo izdvaja Bucavac od ostalih sličnih vinograda i krajolika. Krčeći tlo, plodnu crljenicu, stvarala se mreža vrlo malih kaseta, u Primoštenu nazvanim vlačica. Vlačice su omeđene niskim suhozidnim gomilama. Niz kaseta pravocrtno izvedenih okomito na morsku obalu, Primoštenci nazivaju tirade. Posložene jedna uz drugu, tirade čine mrežu vlačica koje su prilagođene obalnoj crti samog područja. U Bucavcu se tradicionalno uzgaja vinova loza hrvatske autohtone sorte babić od koje se dobiva visokokvalitetno crno vino istog imena. Dobre kapljice babića nema bez velikoga truda i rada ljudskih ruku, nema babića bez motike.